Geslaagde inbraakpreventieavond.
 
 
 
Buurtpreventie Leonardus presenteerde op woensdag 1 juli 2015. i.s.m. de Politie, LEV-groep, Verenging Wijkbeheer Binnenstad, Buurt Preventies in de binnenstad en sponsoren Woningbouwvereniging Volksbelang, Bewoners Commissie Leonardus, Woningcorporatie Woonpartners en Speeltuin Leonardus een thema avond.
 
 
Ondanks de extreme hitte was er een goede opkomst van buurtbewoners in Wijkhuis de Fonkel.
 
De thema avond “Inbraakpreventie” van Buurt preventie Leonardus werd gegeven door twee gastsprekers.
 
Politie Helmond gaf een presentatie over hoe het rondom inbraak/heling en preventie in Helmond georganiseerd is.
 
Uit zijn voorbeelden kwam naar voren dat preventie een goed middel is ter voorkoming, en dat je heling ook goed moet aanpakken, maar bij aanpak van heling ben je eigenlijk al te laat.
 
De inbraak zelf, daar moeten wij allen op in zetten en dat gaat door samen op te letten en deze direct te melden via 112.
 
De wijkagent speelt hierin ook een grote rol hij staat namelijk het dichts bij de bewoners, verdachte situaties en of andere onregelmatigheden kan hij in het team bespreken.
 
Ook waarschuwde de politie nogmaals voor nep agenten. Aan het einde konden de bewoners een echte politiepas bezichtigen.
 
 
Onze tweede spreker was Evert Jansen, ex inbreker en nu een enthousiaste voorlichter van stichting veiligheid en preventie.
 
Hij verteld aan de hand van foto’s die hij op locatie heeft gemaakt hoe een inbreker naar uw huis kijkt en de gelegenheid pakt om in te breken en dan nog wel met de hulpmiddelen die wij zomaar voor hem klaar zetten. Poorten die openstaan, schuurtjes die niet op slot staan en vol met hulpmiddelen zoals ladders, boormachines en ja ook breekijzers. Makkelijk, hoeft de inbreker er zelf niet mee rond te sjouwen. Maar wat hem tekens weer op valt, mensen reageren helemaal niet op vreemde of verdachte situaties.
 
Bijvoorbeeld je kunt als vreemdeling op de vreemdste plaatsen lopen de mensen kijken nog niet op.
 
Of ik loop in een brandgang aan een poort te rammelen, en de hond slaat aan krijgt de hond op z`n kop dat hij stil moet zijn.
 
Mensen moeten zich meer open stellen en weer gaan communiceren met elkaar en meer betrokken raken in de wijk waar ze in samenwonen.
 
Een goede inbraakpreventie is, waar de bewoners gezamenlijk opletten en natuurlijk ook de gelegenheid tot inbraak beperken.
 
 Het waren twee verhelderende verhalen, waarin bruikbare tips zaten.
 
Wij hoeven de inbreker niet op te pakken, maar kunnen wel helpen dat hij opgepakt word.
Melden en aangifte doen het helpt echt wel.
 
Als buurtpreventie zien wij dat wij een bijdrage kunnen leveren aan de wijk.
 
Communiceren: wij houden bijeenkomsten waar de bewoners meekunnen praten over uiteenlopende zaken.
Betrokkenheid: wij houden voorlichtingsavonden over veiligheid en samenleving in de wijk.
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

Aanvullende gegevens